Kan man låne penge udenom banken?

Hvad er et lån udenom banken?

Som det lyder, indikerer et lån uden om banken, at man låner penge finansieret af andre end banken. Det er et lån, som hverken er optaget i banken – eller har noget med banken at gøre. Et eksempel på et lån udenom banken kan være et pantebrevslån, som mange danskere har benyttet sig af. 

Hvorfor vil man låne penge udenom banken?

Der kan være flere forskellige grunde til, at man ønsker at foretage et lån udenom banken. Primært optages lån udenom banken, fordi man har fået afslag i banken. Har man et stort ønske om for eksempel at købe bolig, kan man derfor optage lån andre steder end banken som for eksempel på jyskelaan.dk eller på Pengelån.nu.

Hvorfor bliver man afvist som låner i banken?

Banken er som udgangspunkt underlagt en helt række regler, som de skal tage hensyn til, når man ansøger om et lån. Dermed kan de være nødsaget til at afvise en låner, hvis ikke bestemte krav opfyldes. Mange danskere afvises på baggrund af, at de ikke har en stabil indtægt, ikke har et højt rådighedsbeløb, med mere.

Disse krav kan derfor forhindre en i at låne penge, hvis man nu har sæsonarbejde. Det anses ikke som en stabil indtægt, da den er svingende over årets måneder. Selvom man tjener rigtig godt i nogle måneder, er det de måneder, hvor man ikke har indkomst, som ødelægger muligheden for at låne penge.

Bolig i provinsen

Ønsker man at optage et lån for at købe en bolig, er der flere faktorer, der spiller ind end indtægt og rådighedsbeløb. Banken vurderer nemlig, hvorvidt det kan betale sig at købe en bolig i et bestemt område. Det gør de, hvis behovet for at sælge boligen igen kommer på bane.

Derfor er banken mere tilbøjelige til at låne penge til personer, der ønsker at købe bolig i storbyen end personer, der ønsker at købe bolig i provinsen. Statistisk set har boliger i provinsen en højere liggetid, hvilket ikke er attraktivt, når banken vurderer lån til boligen.

Hvem kan udlåne penge udenom banken?

Der findes en del forskellige udbydere, som er villige til at udlåne penge udenom banken. Alt efter beløb man ønsker at låne samt hvilken udbyder lånet optages hos, kan der være regler og krav her også. Disse er som regel ikke lige så strenge som bankens, hvorfor man netop kan optage lån hos disse udbydere, når banken har sagt nej.

Tidligere nævnt er pantebrevslån, hvoraf man stiller noget af værdi som pant for lånet, hvilket er et særligt krav hos denne type lån.

Grundig overvejelse

Hvis man har fået afslag fra banken på at låne penge, bør man høre deres begrundelse for dette. Hvis grunden er, at man søger et boliglån til en bolig i provinsen, kan bankens begrundelse være, at det kan være svært at sælge boligen igen, hvorfor de giver afslag.

Har man ikke boet i provinsen før, kan det derfor være en god idé at starte med at leje en bolig i provinsen for at vide sig sikker på, at det er der, man skal investere i en bolig.

Er man sikker på, at man vil bo i provinsen, men kan man ikke få banken til at acceptere låneansøgningen, kan man derfor benytte sig af mulighederne for at låne penge udenom banken ved de forskellige låneudbydere.

Vær realistisk

Der kan foreligge en god grund til, at banken har givet afslag på ansøgning om lån. Er bankens begrundelse, at man ikke har en stabil indkomst eller et højt rådighedsbeløb, bør man grundigt overveje, om man bør låne penge udenom banken.

Det er vigtigt at tænke fremad, for det kan godt være, at man på stående fod godt kan klare sig med et lavt rådighedsbeløb, men hvor lang tid vil dette gøre sig gældende? Man bør indtænke fremtidige behov ind, heraf for eksempel familieforøgelse – hvordan vil dette indvirkes af et lavt rådighedsbeløb? Vil man fortsat kunne overholde aftalte betalinger?

Hav en buffer

Selvom man forsøger at indtænke fremtidige behov ind i en plan for at låne penge udenom banken, kan man desværre ikke sikre sig mod fremtiden. Fremtiden kan byde på alverden af udfordringer i forhold til at miste job, sygdom osv. Dette kan have en negativ indvirkning på rådighedsbeløbet, hvorfor man ikke længere vil kunne overholde betalinger.

Derfor er det farligt at optage et lån på et lavt rådighedsbeløb; man skal som udgangspunkt kunne lægge penge til side til en ’buffer’.

Afsluttende gode råd

Der er både fordele og ulemper tilknyttet lån udenom banken. Fordelen er selvfølgelig, at man fortsat har muligheden for at låne penge, selvom banken har givet afslag. Ulempen er, at der ikke er en bankrådgiver i den anden ende, som kan rådgive og informere i forhold til forskellige muligheder ud fra indtægt og rådighedsbeløb.

Vores bedste råd er, at man ikke skal låne penge til en bolig udenom banken, hvis rådighedsbeløbet er så lavt, at man nærmest kun overlever – og ikke lever. Et langvarigt lån skal ikke have negativ effekt på livskvaliteten, som det vil have, hvis rådighedsbeløbet er alt for lavt.

Man skal være realistisk, når man optager et lån – og så skal man læse det med småt, så man er klar over, hvilke betingelser et lån udenom banken har. På denne måde kan man sikre sig selv mod fremtidens udfordringer.

Kan man låne penge udenom banken? 2019-02-22 12:36
Jyske Lån