Hvad er et fastforrentet lån?
Hvad er et fastforrentet lån?

Et fastforrentet lån har en fastrente under hele låne perioden. Det resulterer i at, selvom der kommer økonomiske svingture, så vil din rente forblive fast. Du sikrer derfor dig selv imod ubehagelige overraskelser, og kan derfor nemt holde overblikket over dine udgifter.

F.eks. hvis du tager et fastforrentet lån med en rente på 4%, vil renten forblive den samme til beløbet er betalt. Til gengæld vil renten ej heller falde, ved fald i markedsrenten, så du har ikke mulighed for at drage fordel, ved at få formindsket din rente.

Hvis du ikke føler for denne lånetype, har du mulighed for at benytte dig af et lån med en variabel rente. En variabel rente kan både stige og falde, så der kan du enten drage fordel, eller bide i det sure æble.

En typisk låneperiode forløber sig på 30 år, men du har selv mulighed for at vælge din låneperiode.

fordele og ulemper

Fordelene

I og med du kender din faste rente under hele lånets løbetid, er dette lån populært. Der er ingen overraskelser undervejs, og du har derfor økonomisk stabilitet.

Egnet til konvertering

Du har mulighed for at indfri dit fastforrentet lån, hvis du ønsker det. Ved at indfri dit lån, har du mulighed for at tage et nyt lån til din fordel, hvis økonomien ændrer sig. Man kan også konvertere lånet til kurs 100, hvilket vil give dig et loft for hvor meget din restgæld kan stige.

Du bør derfor holde øje med konverteringen, så du har mulighed for at udnytte situation.

Sikkerhed og stabilitet

Da renten er fastlagt, skal du ikke bekymre dig, hvis økonomien begynder dale fra din låneudbyder. Du er derfor sikret imod globale trusler som kan ramme både EU og Danmark økonomisk.

Beskyttelse af friværdi

Ved at tage et fastforrentet lån, sikrer du din boligværdi, da du er økonomisk sikret mod høje rentestigninger.

Ulemperne

Hvis økonomien begynder at blomstre, vil du ikke have mulighed for at drage fordel, i form af en lavere rente, der ville gavne dig på længere sigt. Du betaler for den høje sikkerhed.

Fast rente

Den faste rente på et fastforrentet lån vil typisk være lidt højere. Det kan være en ulempe, hvis økonomien stiger, men derimod kan det også gavne dig, hvis økonomien falder.

Renten er ofte højere

I forhold til et boliglån med variabel rente, vil renten ofte være højere, da du betaler for stabiliteten.

Rente

Som nævnt tidligere har du en fast rente under hele låneperioden. I forhold til hvor høj eller lav rente du bliver tilbudt, afhænger af:

  • Låneperioden (1-30 år)
  • Er lånet med eller uden afdrag
  • Hvordan står økonomien til lige pt for din udbyder.
  • Mulige trusler fra udlandet

Kurs

Du skal være opmærksom på at din tilbudskurs fra låneudbyderen kan ændre sig, til lånet skal udbetales. Du bør derfor være forpasselig, inden du underskriver den endelige aftale.

  • Kursen afhænger af din løbeperiode f.eks. vil en løbeperiode på 10 år være billigere end en låneperiode på 30 år, da du betaler væsentlig mere om måneden.
  • Hvis den officielle kurs er over 100, vil låne udbyderne ikke tilbyde et fastforrentet lån.
  • Når renten skal vælges, tager man udgangspunkt i forrige børsdags effektive rente før skat.

afdragsfrihed

flere låneudbydere tilbyder afdragsfrihed i op til 10 år. Dette kan hjælpe dig igennem perioder med færre indtægter. Du skal være opmærksom på at man stadig betaler renter og gebyrer, under den afdragsfrie periode.

Du bør overveje at benytte dig af afdragsfrihed, hvis:

  • Du har andre udgifter som bør prioriteres.
  • Din indkomst bliver formindsket i en periode

Om du skal tage dette lån, afhænger af hvordan du er som person. Ønsker du stabilitet, eller kan du lige at tage chancer. Det er hvad du skal vægte på, inden du tager den endelige beslutning.

Hvis du stadig er i tvivl mellem fast rente eller variabel rente, har du mulighed for at se en video eller besøge denne hjemmeside og holde dig opdateret på de forskellige muligheder.

Hvad er et fastforrentet lån? 2019-02-25 08:48
Jyske Lån