Gebyrer og afgifter du skal kende til, når du låner penge
Få styr på dine udgifter ved et lån

Herunder finder du en guide til de gebyrer og afgifter du kan forvente dig, når du låner penge.

Det er som låner vigtigt at huske at tage højde for, at du ikke kun skal tilbagebetale den sum penge du oprindeligt har lånt af din udbyder, men også er pålagt at betale gebyrer herudover.

Beløbet som du har lånt kaldes låneprovenu. Låneprovenuet inklusiv gebyret for at stifte lånet og det såkaldte kurstab tilsammen kaldes hovedstolen. Dette angiver den egentlige størrelse på det lånebeløb som du i sidste ende skal have betalt tilbage.

Netop beløbet som udgør hovedstolen er de fleste på forhånd bekendte med, men mange glemmer at tage højde for alle de gebyrer og afgifter som er forbundet med det at låne. Det er dog vigtigt at gøre sig bekendt med disse, da de kan hæve beløbet du skal tilbagebetale væsentligt.

Disse afgifter varierer afhængig af hvilken type lån du har taget. Derfor er det vigtigt, at du som låner på forhånd altid, sætter dig ind i de omkostninger, som er forbundet med det lån du overvejer at tage. På den måde er du forberedt på og bekendt med hvad dit lån egentlig kommer til at koste dig.

Vi har her samlet de mest almindelige gebyrer og afgifter du kan komme ud for når du låner. På denne måde ved du hvilke omkostninger du skal være opmærksom på i forbindelse med dit lån.

Rentebeløbet skal også tilbagebetales

Renter er overordnet set et gebyr, som udgør en procentdel af det beløb som du har lånt. Dette rentebeløb skal tilbagebetales til din långiver, og kommer altså ud over hovedstolen som du som nævnt også tilbagebetaler.

En rente opgøres oftest på årsbasis eller en anden periode eller et kvartal, som er fastsat. Derfor vil du opleve at prisen for dit lån stiger i etaper i din låneperiode. Udover denne årlige rente skal du også kende til: Renters rente, effektiv rente, nominel rente samt variabel og fast rente.

Særligt renters rente er vigtig i denne sammenhæng.

Renters rente refererer til det, at det samme beløb forrentes flere gange. Altså en rente af renten. Har du et lån hvor du skal betale renters rente, skal du altså betale rente af dit lånebeløb og rente af renterne indtil du begynder at afdrage på dit lån.

Gebyr ved stiftelse af lån

I forbindelse med visse lån skal du betale et stiftelsesgebyr, der som navnet angiver er et gebyr for at stifte et lån. Dette gebyr bliver også nogle gange refereret til som stiftelsesprovision eller etableringsgebyr.

Nogle låneudbydere vil opkræve dig et fastsat stiftelsesgebyr. Andre låneudbydere lader stiftelsesgebyret stige alt efter størrelsen af beløbet du låner. Herudover kan gebyret også udgøre en procentdel af dit lånebeløb.

På de små lån vil dette gebyr ofte være relativt lavt. På de større lån som afregnes ud fra en procentdel af lånebeløbet, kan du med fordel undersøge hvad de forskellige udbydere kan tilbyde dig, hvilket du kan undersøge lige her.

Stiftelsesgebyret er oftest på omkring 2% af hele dit lån, men kan variere. Oftest dækker stiftelsesgebyret over stempelafgiften til staten, tinglysning af dine dokumenter og ekspeditionsgebyrer. Stiftelsesgebyret hænger således sammen med, at din låneudbyder skal betale nogle udgifter som de er pålagt af staten.

Der kan dog også være tale om en fast procentvis del af lånet som du skal betale til at starte med som privat låner. Dette gælder specielt for boliglån.

Gebyr for administration af dit lån

Du skal i forbindelse med de fleste lån betale gebyrer for administration af lånet herunder fakturering og betaling.

De fleste låneudbydere opkræver et betalingsgebyr på ca. 25 kr. og et faktureringsgebyr på ca. 33 kr. Betalingsgebyret er oftest afhængigt af betalingsformen. Sker det f.eks. via betalingsservice eller via indbetalingskort. 

Disse gebyrer kan virke små og irrelevante, men der er stadig tale om ekstra udgifter, som forhøjer dine låneomkostninger.

Rykkerbreve koster dig også ekstra

Kommer du ud for ikke at kunne betale din månedlige afbetaling i tide, kommer du ikke udenom at du modtager du et rykkerbrev.

Låneudbydere sender oftest op til 3 rykkerbreve. Disse er ifølge Renteloven underlagt den regel, at de aldrig må koste mere end 100 kr. Efter de 3 rykkerbreve sendes du videre til Inkasso, hvor et gebyr på 100 kr. som regel også er involveret.

Husk! At du altid har mulighed at ændre din betalingsplan, hvis du i en periode oplever, at du ikke kan betale dit månedlige afdrag. Du kontakter her blot din låneudbyder, som hjælper dig hermed.  Husk på, at din udbyder altid er interesseret, at lånet bliver tilbagebetalt og derfor oftest er villig til at ændre din plan.

Gebyrer hvis du tilvælger forsikring til dit lån

Når du låner, kan du vælge at tilføje en tryghedsforsikring til dit lån, men vær opmærksom på at denne ikke er gratis. Du skal nemlig betale en fast procentdel sf din månedlige låneydelse.

En sådan tryghedsforsikring dækker dine betalinger hvis du f.eks. skulle komme ud for at miste dit job eller lignende og derfor ikke selv er i stand til at betale.

Dette forsikringsgebyr afhænger af din låneudbyder, men vil dog ofte ligge på ca. 8% af den månedlige betaling.

Du skal selvfølgelig kun betale dette gebyr hvis du rent faktisk har tilvalgt forsikring til dit lån.

Når du optager et realkreditlån

Dette gebyr har at gøre med optagelsen af et såkaldt realkreditlån fra en bank eller et realkreditinstitut. Her skal der nemlig også betales gebyr.

Her er gebyret et standardbeløb som fastsættes af den enkelte ban eller realkreditinstituttet. Dette gebyr kan ligge mellem 2.000 og 4.000 kr. afhængig af udbyderen. Gebyret kan dog i nogle tilfældes forhandles med.

Kurtage

Gebyret som en kunde betaler til et pengeinstitut, når der handles med obligationer eller aktier. Dvs. de omkostninger som en bank har, når de skal sælge de obligationer som har lånt. Banken tager nemlig et gebyr, for at formidle denne transaktion og det er den, som kaldes kurtage.

Kurtagen udgør 0,25% sf obligationernes værdi (indtil 3 millioner kr.) Den falder hernæst til 0,20% af deres samlede værdi.

Gebyret adskiller sig fra udbyder til udbyder, så her er der god grund til at undersøge og sammenligne priserne.

Tinglysningsafgiften

Som oftest er det kendetegnende inden for bolighandel, at realkreditlånet tinglyses. Herefter er lånet bindende rent juridisk set, hvilket er med til at sikre dine rettigheder ved køb af din bolig.

Tinglysningsafgiften refererer således til alt, som har at gøre med denne tinglysningsservice.

Realkreditinstituttet og banken opkræver som oftest et gebyr, der afhænger af hvad du er interesseret i at tinglyse.

Hvis pantebrev i forvejen er tinglyst, når du foretager et boligkøb, kan du faktisk spare penge hvis du overtager denne tinglysning. Herefter skal du nemlig kun betale afgift hvis du ønsker at forhøje beløbet af tinglysningen af pantebrevet.

Husk at gebyrer både kan variere og forhandles

Flertallet af de ovennævnte afgifter og gebyrer på lån kommer du til at opleve ligegyldig hvilken bank du optager lån hos. De kan dog variere i størrelsen.

Herudover vil du opleve, at du når du går i banken i nogle tilfælde kan få disse gebyrer og afgifter forhandlet ned i størrelse. Herunder særligt når de gælder dit låns rente.

Sørg altid for at indhente så mange tilbud som muligt fra så mange banker som muligt. På denne måde ved du hvad de forskellige låneudbydere har at tilbyde dig. Du kan sammenligne alle dine muligheder, som passer bedst til dine behov og din økonomi her på siden eller på Ekonomi.dk.

 

Bedømmelse 4.73 / 15
Gebyrer og afgifter du skal kende til, når du låner penge 2019-03-04 14:57
Jyske Lån