Alt om din kreditvurdering
Den obligatoriske kreditvurdering

Forinden du kan tage et lån, så skal din kreditværdighed vurderes af en långiver. Dette kaldes for en kreditvurdering. I den forbindelse vil din långiver (kreditor) undersøge din evne til at forrente og tilbagebetale et lån ud fra offentlige og private tilgængelige informationer. Hvis du vil vide mere om, hvad der har indflydelse på låneudbyderens kreditvurdering, så læs med her.

Derfor skal du have foretaget en kreditvurdering

Det er essentielt for en kreditor at foretage en kreditvurdering af dig, da det giver et indblik i, hvornår pengene er betalt tilbage igen. Derudover er en kreditvurdering med til at afgøre betingelserne for dit fremtidige lån. Det vil sige, hvor meget du kan få lov til at låne og hvilken rente, du tilbydes. Dette bliver afgjort på baggrund af tre forskellige faktorer, som du kan læse mere om i næste afsnit.

Tre risikofaktorer der har indflydelse på din kreditvurdering

Din kreditvurdering bliver oftest baseret på tre forskellige faktorer. Disse faktorer er følgende:

  • Indkomst og udgifter
  • Personlige forhold
  • Tilbagebetalingshistorik

Indkomst og udgifter. Hvis dit lån skal godkendes, så skal din økonomi kunne klare låneudgifterne. Derfor er det en fordel med en god indkomstindtægt og et fast arbejde.

Din kreditor vil ikke kun undersøge din indkomst, men vil også kigge på dine udgifter og udestående gæld, da disse aspekter er med til at bestemme dit månedlige rådighedsbeløb. Herefter kan din kreditor nemlig vurdere din evne til at betale lånet tilbage.

Personlige forhold. Dine personlige forhold har også betydning for din kreditvurdering. Din låneudbyder kigger især på din bopæl, familieforhold og ansættelseshistorik.

Det er fordelagtigt at være bosat i det land, som du låner penge i. Derudover er det også mere sandsynligt, at du får lov til at optage et lån, hvis du er hus-/bilejer, da disse ejendele kan pantsættes, hvilket giver låntageren bedre tilbagebetalingsmuligheder.

Dine familieforhold kan både have positive og negative konsekvenser for dit fremtidige lån. Du vil f.eks. have bedre muligheder for at optage et større lån, hvis du f.eks. er gift. Dette betyder nemlig, at den samlede indkomst er højere. Derimod kan hjemmeboende børn under 18 år have den modsatte effekt på din kreditvurdering, da du har flere udgifter, som skal betales. 

Derudover giver din ansættelseshistorik kreditor indikation på stabiliteten i din økonomi. Hvis du f.eks. har lange perioder uden ansættelse, så vil det muligvis have betydning for din kreditvurdering.

Tilbagebetalingshistorik. Når din låneudbyder undersøger din tilbagebetalingshistorik, tages der højde for tilbagebetaling af regninger og gæld, lånemønster og RKI-registrering.

Hvis du kan finde ud af at betale din regninger til tiden, undgår at optage lån jævnligt og ikke er registreret i RKI, som en dårlig betaler, så vil det resultere i en positiv kreditvurdering og omvendt.

Positiv eller negativ kreditvurdering

Når en kreditor eller låneudbyderen har indsamlet ovenstående informationer og foretaget en kreditvurdering, så kan den enten være positiv eller negativ.

Du vil få en positiv kreditvurdering, hvis du bliver vurderet til at kunne overholde din låneaftale og tilbagebetale lånet rettidigt. Derimod er en negativ kreditvurdering en forudsætning for dig, hvis långiveren vurderer, at du udgør en stor risiko for at være en dårlig låntager. Oftest betyder dette, at din lån ikke vil blive godkendt.

Vær ikke nervøs for en kreditvurdering

Det kan virke som en omfattende og unødvendig proces for mange, at have en kreditor til at gennemgå ens økonomi og privatliv. Dog skal du opfatte en kreditvurdering, som en sikkerhed for økonomiske situation. Du kan danne dig et overblik over de mange låneudbydere på jyskelaan eller på LendBob.com/DK. Herfra kan du ansøge om det lån, der passer dig bedst og dermed få foretaget en kreditvurdering.  

Vurderes du ikke til at kunne låne penge, så er det nok også den bedste løsning for dig at lade vær. Det er aldrig en god ide at låne penge til en ny bil eller et hus, hvis din økonomi ikke er robust nok.

Bedømmelse 4.73 / 15
Alt om din kreditvurdering 2019-02-22 12:43
Jyske Lån